Friends with benefits, do or don’t?

Friends with benefits: misschien heb je wel eens van deze term gehoord, maar wat is het nu precies? We leggen je het uit en vertellen je alles wat je wilt weten of friends with benefits!

Friends with benefits: de betekenis

Bijna iedereen heeft er weleens van gehoord, de term ‘friends with benefits’. Friends with benefits betekent letterlijk ‘vrienden met voordelen’ en wordt gebruikt wanneer bekenden de lakens met elkaar delen, maar er geen sprake is van romantische verplichtingen of exclusiviteit. Een friends with benefits is dus eigenlijk als een vriendschap met extra voordelen, waarbij plezier en intimiteit centraal staan en er geen verwachtingen zijn voor een traditionele romantische relatie.

Hoe ontstaat een fwb relatie?

In een fwb relatie genieten beide partijen van elkaars gezelschap op fysiek gebied zónder de emotionele verbintenis van een romantische relatie. Een friends with benefits relatie is anders dan een ‘seksmaatje’, want bij een fwb relatie komt de vriendschap eerst en daarna de seks. Deze relatie kan ontstaan tussen vrienden of bekenden die zich tot elkaar aangetrokken voelen, maar geen behoefte hebben aan een serieuze verplichting. Het draait om plezier en genot zonder de verwachtingen van een exclusieve relatie. Doordat je seks hebt met iemand die je graag mag op vriendschappelijk gebied, bestaat de basis van deze relatie uit vertrouwen.

Friends with benefits, de regels

Hoewel een friends with benefits een informele relatie is, is het belangrijk om enkele regels vast te stellen om misverstanden te voorkomen en de vriendschap te behouden. Zo is communicatie essentieel en is het belangrijk om eerlijk te zijn over intenties en gevoelens. Alhoewel communicatie misschien wel de belangrijkste factor is, moet je opletten dat je niet té close wordt en je om de juiste reden een friends with benefits relatie aangaat. Een friends with benefits is namelijk geen manier om iemand verliefd op je te laten worden. Bovendien moet je rekening houden met het feit dat je je niet jaloers gedraagt, jullie hebben immers geen relatie en hoeven geen verantwoording af te leggen.

Friends with benefits: voor- en nadelen

Fwb relaties hebben zeker voordelen, bijvoorbeeld de mogelijkheid om van elkaars gezelschap te genieten en in elkaars behoeften te voorzien, zonder de druk van een traditionele relatie. Daarnaast kan een friends with benefits je helpen om je seksualiteit te verkennen en te groeien op het gebied van intimiteit. Denk echter wel om de gevolgen van het aangaan van een fwb relatie, zoals het ontwikkelen van onverwachte gevoelens of het verstoren van de vriendschap als de verwachtingen niet op één lijn liggen. Door open en eerlijk met elkaar te communiceren en vooraf afspraken te maken, kun je de risico’s wel beperken en weten jullie allebei waar jullie aan toe zijn.

Gevoelens in friends with benefits, wat nu?

Of het nu bij jou of bij de ander gebeurt, het ontwikkelen van gevoelens kan altijd plaatsvinden. Eén van beide personen kan zich namelijk op een gegeven moment emotioneel verbonden gaan voelen, wat tot complicaties kan leiden. Uit onderzoek van de Amerikaans seksuoloog Justin Lehmiller is gebleken dat communicatie de key is voorafgaand aan en tijdens een friends with benefits relatie. Het is cruciaal om eerlijk te zijn, open te communiceren over eventuele veranderingen in gevoelens en bereid te zijn om de dynamiek aan te passen indien nodig. Is er geen sprake van een goede communicatie of aanpassingsbereidheid, dan is de kans zeer groot dat jullie uiteindelijk geen relatie meer overhouden, ook geen vriendschappelijke.

 

Om de kans op het ontstaan van gevoelens zo klein mogelijk te maken, is het verstandig om een friends with benefits relatie te beginnen met iemand die je vooral fysiek aantrekkelijk vindt. Als je het innerlijk van een persoon minder leuk is dan het uiterlijk, is de kans om gevoelens te ontwikkelen een stuk kleiner. Hoe dan ook is het belangrijk om vooraf te bespreken wat jullie gaan doen op het moment dat er gevoelens bij komen kijken. Je gevoel onderdrukken, tegenhouden of ontkennen is namelijk geen optie.

Friends with benefits: tips

 

Om de friends with benefits voor beide personen plezierig te laten zijn en zo goed mogelijk te laten slagen, hebben wij enkele tips voor je:

  • Stel vanaf het begin duidelijke grenzen en verwachtingen vast
  • Blijf communiceren en wees eerlijk over je gevoelens
  • Respecteer elkaars privacy en persoonlijke ruimte
  • Geniet van het moment en wees niet bezorgd over de toekomst
  • Wees voorzichtig met het delen van details over je FWB-relatie met anderen, om roddels en drama te voorkomen

Van fwb naar relatie

In enkele gevallen kunnen fwb relaties zich ontwikkelen tot een serieuze relatie, maar het is altijd belangrijk om voorzichtig te zijn. Als beide personen merken dat er sterke gevoelens ontstaan, bespreek dan openlijk of een overgang naar een traditionele relatie gewenst is. Wees bereid om compromissen te sluiten en sta ervoor open om te begrijpen dat lang niet alle fwb relaties doorgroeien naar een romantische relatie. Sterker nog, het is zeer uitzonderlijk dat een friends with benefits resulteert in een officiële romantische relatie.

 

In een friends with benefits relatie draait het om plezier, vrijheid en wederzijds respect. Met duidelijke communicatie en begrip kunnen friends with benefits relaties positieve en bevredigende ervaringen zijn voor beide partijen. Onthoud dat het belangrijk is om te allen tijde eerlijk te zijn tegenover jezelf en je partner over je verwachtingen en gevoelens.